Cum „Mica rochie neagra” a determinat femeia sa poarte culoarea interzisa

Cum „Mica rochie neagra” a determinat femeia sa poarte culoarea interzisa

Este curios cum de-a lungul istoriei ceea ce am inceput sa respingem a ajuns sa devina esential. In ceea ce priveste imbracamintea, s-a intamplat si cu camasa de bumbac, cu blugii ... si cu mica rochie neagra, cunoscuta si sub numele de LBD sau petite robe noire.

Pana in anii 1920, negrul nu a fost considerat adecvat pentru femei, decat daca erau in doliu. Negrul era culoarea pe care o purtau servitorii, deoarece era usor de spalat, in timp ce doamnelor bune li se atribuiau cele mai deschise, cele mai greu de obtinut si cele mai scumpe de intretinut.

Termenul „ Mica rochie neagra ” sau „Little Black Dress ” face parte din vocabularul cel mai comun in lumea modei. De cand Coco Chanel a popularizat primele modele, rochiile scurte negre au devenit elementele de baza pentru principalele referinte ale stilului, precum Audrey Hepburn si scena ei iconica din Breakfast with Diamonds (1961) sau controversata rochie mini a lui Valentino cu care Diana din Tara Galilor a sfidat protocolul casei regale in anii ’90.

Ca si intr-o mare varietate de articole vestimentare de baza, istoria rochiei negre, cunoscuta popular prin acronimul LBD , nu a provenit din simpla creare a unei tendinte, ci a fost in schimb o miscare de protest impotriva normelor sociale ale momentului. Ceea ce a inceput ca un act de rebeliune cu Coco Chanel a sfarsit prin deschiderea usilor catre designul vestimentar al femeilor, o perioada in care femeile au inceput sa se elibereze de orice tip de interdictie in ceea ce priveste imbracamintea.

Pana la sosirea designerului de moda, culoarea neagra a fost interzisa din garderoba femeilor si aceasta era rezervata doar pentru ocazii de doliu. La inceputul anilor '20 , cand Coco Chanel a inceput deja sa obtina un nume in industria modei pariziana, a contestat regulile expuse si a mers la un eveniment public intr-o rochie scurta neagra pana la genunchi. Desi designerul insusi era constient ca acest stil era o atitudine de sfidare si provocare totala pentru clasele instarite si de elita ale capitalei franceze, Chanel a deschis usile pentru ca aceste femei sa inceapa sa poarte si negru.

Christian Dior a folosit negrul in controversatul sau „New Look”

Datorita contributiilor lui Coco, principalele marci de moda au inceput sa experimenteze cu culoarea neagra pentru tot felul de rochii pana cand Christian Dior a creat „New Look” care a domnit controversa. Designerul francez, care a modificat silueta predominanta in designul vestimentar pentru femei, a introdus in anii '50 o femeie imbracata intr-un sacou si o fusta in negru care punea accent pe zona soldului si a pieptului.

Tocmai acelasi moment a fost cel in care Dior a redefinit canoanele frumusetii cand negrul din tinutele feminine a facut saltul pe marele ecran, dupa ce a jucat intr-o coperta din Vogue. Hubert de Givenchy si Audrey Hepburn au creat tandemul perfect pentru icoana „Mica rochie neagra” care a aparut alaturi de Holly Golightly in timp ce luau micul dejun in fata magazinului Tiffany din New York, pentru a deveni popular in intreaga lume. De atunci, rochia neagra a devenit un clasic, de la minutioasa stransa din umar a lui Marilyn Monroe la cele mai populare modele din anii '90 ai lui Gianni Versace .

Desi negrul este inca restrictionat pentru nunti , rochiile in aceasta culoare sunt o baza a covoarelor rosii, un pariu sigur cu care sa obtii un efect elegant si sofisticat, pe langa respectarea protocolului strict „cravata neagra” pentru evenimente care necesita cat mai mult formalism. Marea varietate de „Rochie neagra mica” care poate fi gasita astazi, atat la firmele de lux, cat si in sectorul „costuri reduse”, permite combinarea pieselor cu diferite incaltaminte si accesorii pentru a obtine un rezultat mai mult sau mai putin formal.


5,00 (1 vot)

Nu sunt Comentarii la Cum „Mica rochie neagra” a determinat femeia sa poarte culoarea interzisa